Jegyzet a szódavízről

A szódavíz, vagy szénsavas víz, hamisítatlan magyar ital. Kitűnő szomjoltó és a fröccs nélkülözhetetlen alkotóeleme.
Gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki, aki egyike legnagyobb tudósainknak. 1826-ot írtak, amikor Jedlik Ányos megalkotta a  szódavízgyártó gépet, aminek alapján meg is kezdte működését az első hazai szikvízüzem.
A szódavizet maga is nagyon szerette és jó szívvel ajánlotta tisztán, borral, citromlével.  Az 1831-es kolerajárvány idején azt figyelték meg, hogy a szikvízzel kezelt páciensek szomjúság okozta szenvedései csökkentek.
Magunk is megtapasztalhatjuk azon hatását, hogy a csendes, mentes vizekhez viszonyítva hatékonyabban tudjuk vele szomjunkat oltani. Divatja töretlen, talán éppen csak annyi változás történik, hogy mostanra a szikvízgyártók szerepét egyre-másra átveszik az ásványvizeket palackozó üzemek.

De: gondoljunk vissza a 30-as, 40-es, vagy 50-es évek filmjeire. Ahol az igazi férfi megtestesítői gyakorlatilag láncdohányosok. Nem emlékszem egy Bogart filmre, hol ne szállna a füst. Aztán jöttek a hatvanas és hetvenes évek orvosi tanulmányai, melyek bebizonyították a cigarettázás káros hatását. Mára, ha nem is hazánkban, de a  világ egészségtudatosabb részein a cigarettázás már nem sikk. A dohányzókat megbélyegzik, kiközösítik, társadalmilag elítélik önpusztító szokásukért. Vagyis nemcsak felismerték, hogy egészségtelen szokás, hanem a nagy többség ki is tiltotta a környezetéből.
Jó néhány éve tudjuk, hogy szervezetünk sav-bázis anyagcseréjének állapota alapvetően meghatározza azt, hogy egészségesek vagyunk-e, vagy betegek.   Sajnos ebbe az állapotba  sok más egyében kívül a szénsavas italok nagyon rossz irányú változásokat eredményeznek.
Anyagcserénk is savakat termel és a legtöbb étel és ital, amit elfogyasztunk, savasító hatású. A savak által keletkeztetett mérgek elszállításában pedig a jó víznek van kulcsszerepe. A jó víz pedig a szervezetünk számára nem a szénsavas víz. A jó vízről hosszasan lehetne írni, de kezdjük a legfontosabb szempontok figyelembe vételével.
Legyen tisztított, mentes a szennyező anyagoktól. Ez utóbbiak mára a kiterjedt kemizálásnak köszönhetően igen nagy mértékben jelen vannak a felszíni vizeinkben. A mezőgazdasági vegyszerek, az ipari szennyezések, a szervezetünkből kiürülő gyógyszerek, a háztartási vegyszerek, stb. mind ott vannak a vizeinkben. A baktérium-mentesítésre szánt klór és a belőle keletkező vegyi anyagok is rendkívül veszélyesek.
Legyen legalább szénsavmentes, bár az enyhén lúgos még jobb. A szóda és a szénsavas üdítők pH értéke 2,2, és  2,8 között van. Ezek semlegesítéséhez hússzoros mennyiségben kellene lúgos, magas pH-értékű italokat bejuttatnunk a szervezetbe. Ha ezt nem tesszük, akkor saját semlegesítő anyagainkat, első sorban a kalciumot kell a savas hatások ellensúlyozására használnunk. Ez a kalcium a csontjainkból kerül ki és ezzel megindítjuk a csontritkulás folyamatát.  A kalcium és a savak egymásra hatásakor keletkező sók pedig meszesedésként jelennek meg az ereinkben, az ízületeinkben, a gerincünk mentén, valamint az epeutakban és a vese üregrendszerében kövek formájában.
Könnyű ilyenkor nagyapáinkra-dédapáinkra  hivatkozni, akik látszólag büntetlenül itták a szódát. Ne felejtsük el, hogy a száz évvel ezelőtt élt ember még tiszta vizet ivott, tiszta levegőt szívott, tápláléka még természetes eredetű volt,melyben megvoltak  a szervezete fenntartásához szükséges tápanyagok, ezzel szemben tartósításra sót, vagy füstölést alkalmazott szemben a mai gyakorlattal. Nem utolsó sorban lelkileg is rendben volt,  volt hite és nem élt napi szintű létbizonytalanságban.
Ne feledjük azt sem, hogy 100 évvel korábban született atyánkfia csak ritkán fogyasztotta a szódavizet. Ma pedig sok helyütt 3-4 szeres fogyás tapasztalható a szupermarketekben a szénsavas italokból a szénsavmentesekhez képest.
Munkahelyeken nem ritkán  „védőitalként” nem mentes vizet adnak, hanem szódát.  Dicséretes a munkáltató törekvése, hogy dolgozóit elégedettebbé tegye, de ugyanakkor az egészségüket nagy mértékben megterhelő, a munkabírást, a koncentrációt már rövid távon is rontó, és az egészséget lassan, de szisztematikusan aláásó italt biztosít számukra. Ha a legtöbb ember ténylegesen tudatában lenne, hogy a szódavíz ivása milyen károkat okoz, valószínűleg soha, vagy csak kevésszer hódolna a buborékok élvezetének.
Sajnos olyan társadalmi szintű kampány, mint a dohányzással kapcsolatban, nem várható. Az üdítőitalok gyártói ügyesebbek, mint a dohánygyárak voltak. Idejében leállítanak minden publikációt, mely eladási statisztikáikat veszélyeztetné. Nekünk, magunknak kell tudatosabbá válni saját jól felfogott érdekünkben.
Élő vércsepp vizsgálattal nagyon jól lehet demonstrálni a vérben történő elváltozásokat akár egy pohár szóda elfogyasztását követően. A vérsejtek összetapadása, mely szinte azonnali következmény, hozzá nem értő számára is világossá teszi, hogy a szénsavas víz káros a keringésünknek, következésképp oxigénhiányt eredményez. Valószínűleg ugyanilyen céllal zacskót sokkal kevesebben húznának a fejükre.
Tehát akinek az egészsége fontos, sőt tenni, VÁLTOZTATNI is hajlandó, az ne szódát és szénsavas üdítőket igyon, hanem tisztított, szénsavmentes vizet.
                                                                                                         

dr Czinege László

orvos-természetgyógyász